Monday, January 31, 2011

Donut Kentang

Semalam sehari suntuk hujan...dan hari ni pun hujan turun dari pagi juga...plan pagi ni nak ikut budak2 latihan bola jaring so tengok hujan takde tanda2 nak berhenti ...apalagi kepala pun plan agenda lainle pulak....apa nak buat ye...rasa macam rajin pulak nak cuba resepi donut kentang ni yang dah lama ambil dari dapur yati memories inilah masa dan ketikanya he..he nak mendonut ari ni..pastu ada kawan offer suruh supply untuk frozen pulak...ye ke macam tak percaya jer...jom layan resepinyer tapi sorry yati kakngah ada tambah sikit....saje nak bagi meriah resepinyer...lagipun kat dapur kakngah tu bahan-bahannya sentiasa ada stok..tu yang suka benor menambah2 tu..tapi tetap lembut dan gebu sampai ke petang.Perghhhh kakngah jadikan sukatan 5 cawan tepung terus...sampai leh frozen esok leh goreng lagi...naik lenguh tangan menguli..tapi takpe anak2 asyik keluar masuk kat dapur je mengambil donut..pastu layan cotton cheescake,chilled cheescake, brownies serta cheestart yang masih berbaki kat dalam peti ais...cewahh lepas ni makin tembamle anak2 mama.Cuti sekolah makan...makaan...makan...best nyer..jom layan resepi
Bahan-Bahannya:
4 1/2 cawan tepung gandum ( kakngah guna 5 cawan tepung roti / high protien)
1 cawan susu suam ( kakngah guna 2 sdb susu pekat dibancuh dengan 1 cawan air suam )
1 biji telur gred A
1 sdb yeast ( kakngah guna 2 sdb dibancuh dengan sedikit air suam )
3 sdb gula castor
3 sdb marjerin
1 cawan kentang rebus lenyek halus
1 sdb shortening ( resepi asal tak ada)
2 sdb susu tepung (resepi asal tak ada )

Cara-caranya:
1.Tepung, marjerin, susu tepung dan kentang lenyek digaul rata.Tuang yis yang telah dibancuh.
2.Telur dipukul sedikit dan dicampur dengan susu yang telah dibancuh (tuang susu sedikit demi sedikit supaya doh tidak lembik)
3.Campurkan ke dalam tepung tadi dan uli sehingga menjadi doh .
4.Biarkan doh naik dua kali ganda.
5. Kemudian tumbuk doh untuk keluarkan angin.
6.Bentukkan doh ikut citarasa.
7.Goreng dengan api perlahan.
8.Angkat dan toskan dan gaulkan dengan gula halus.

No comments:

Post a Comment