
Bahan-bahannya:
1 mangkuk sederhana nasi sejuk
1 mangkuk air
Tepung gandum secukupnya -tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair
2 ulas bawang sederhana besar
1 genggam bilis
2 genggam udang geragau
2 batang daun sup
sedikit garam
Bahan Sos:
2 sudu cili kering kisar
1cawan sos cili
1 cawan air
1 ulas bawang putih diketuk
1/4 cawan gula pasir
1/2 cawan kacang tanah kisar
2 sudu tepung jagung
sedikit garam
* Bahan sos - campurkan semua bahannya dan dimasak sehingga pekat di atas api sederhana
CARA - CARANYA
1.Blender nasi,bilis, bawang besar,dan segenggam udang geragau bersama satu mangkuk air.Gunakan
mangkuk yang sama dengan mangkuk untuk sukatan nasi.Kalau pekat tambahkan lagi sedikit air.
2.Tuangkan ke dalam bekas yang sesuai, masukkan garam dan tepung sedikit-sedikit.Pastikan adunan tidak
terlalu pekat dan tidak terlalu cair.
3.Potong daun sup dan taburkan ke dalam adunan bersama segenggam baki udang geragau tadi.Kacau rata
adunan.Jikalau suka bolehlah didadu bawang besar dan dimasukkan ke dalam adunan.
4. Goreng dengan api yang sederhana mengikut saiz yang dikehendaki.
5.Tidak perlu menambah sebarang serbuk penaik pada adunan.Jemput-jemput nasi ni
memang sedap dan lembut walaupun dah sejuk.Menu ringkas kegemaran keluarga.
Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment