Bahan-bahannya:
1 kg mee kuning ( dicelur dan ditoskan)
BAHAN TABUR
4 ketul ayam ( digoreng dan disiat halus)
4 ketul tauhu (dipotong dadu dan digoreng)
4 biji kentang (direbus dan dipotong sederhana besar )
2 batang karot (dipotong memanjang dan direbus bersama kentang-kemudian didadu)
4 biji telur direbus- dan dibelah dua
daun sup
daun bawang
bawang goreng
Taugeh
lada merah
BAHAN TUMIS -DIKISAR BERSAMA
2 labu bawang besar
1inci halia
3 biji cili besar merah
7 biji cili api merah (kalau nak kuah pedas boleh tambah cili ikut kesukaan )
2 sdt lada putih biji
BAHAN KUAH
1/2 kg udang sederhana besar ( dibuang kulit direbus dan dikisar halus)-AIR REBUSAN UDANG JANGANDIBUANG GUNAKAN UNTUK KUAH
4 batang serai (dititik dan disimpul)
2 inci lengkuas (dipotong dan diketuk kasar )
2 senduk kecil minyak untuk menumis
3000 ml air
3 senduk kacang tanah kisar-ikut kepekatan yang dikehendaki
garam secukup rasa
serbuk perasa
2 senduk kecil gula merah-ikut kesukaan manis kuahnya
2 senduk kcil gula pasir-ikut kesukaan manis kuahnya
1 senduk kecil tepung jagung-dibancuh dengan sedikit air
1 kg mee kuning ( dicelur dan ditoskan)
BAHAN TABUR
4 ketul ayam ( digoreng dan disiat halus)
4 ketul tauhu (dipotong dadu dan digoreng)
4 biji kentang (direbus dan dipotong sederhana besar )
2 batang karot (dipotong memanjang dan direbus bersama kentang-kemudian didadu)
4 biji telur direbus- dan dibelah dua
daun sup
daun bawang
bawang goreng
Taugeh
lada merah
BAHAN TUMIS -DIKISAR BERSAMA
2 labu bawang besar
1inci halia
3 biji cili besar merah
7 biji cili api merah (kalau nak kuah pedas boleh tambah cili ikut kesukaan )
2 sdt lada putih biji
BAHAN KUAH
1/2 kg udang sederhana besar ( dibuang kulit direbus dan dikisar halus)-AIR REBUSAN UDANG JANGANDIBUANG GUNAKAN UNTUK KUAH
4 batang serai (dititik dan disimpul)
2 inci lengkuas (dipotong dan diketuk kasar )
2 senduk kecil minyak untuk menumis
3000 ml air
3 senduk kacang tanah kisar-ikut kepekatan yang dikehendaki
garam secukup rasa
serbuk perasa
2 senduk kecil gula merah-ikut kesukaan manis kuahnya
2 senduk kcil gula pasir-ikut kesukaan manis kuahnya
1 senduk kecil tepung jagung-dibancuh dengan sedikit air
No comments:
Post a Comment