BAHAN UNTUK KEK
150 g tepung gandum ( kak ngah guna superfine -kek lembut dan gebu)
150 g gula kastor (kak ngah guna gula pasir dikisar)
5 biji telur A
80 ml air daun pandan ( kak ngah guna 2 sudu kecil paste pandan dibancuh ngan 80 ml air)
80 ml minyak
1sdt serbuk penaik
1 sdt pewarna hijau
1 sdt perisa pandan
1 sdb ovallete
cara-caranya;
1 Ayak tepung dengan serbuk penaik.
2. Kisar gula pasir hingga halus.
3. Satukan tepung yang telah diayak, telur, gula dan ovallete
4. Bila adunan sudah kembang masukkan air, adun lagi kemudian masukkan minyak dan kaup balikkan dengan senduk kayu.
5.Alas loyang dengan kertas minyak.Masukkan adunan dan bakar dengan api atas bawah selama 35-45 minit.Setelah masak keluarkan dari loyang dan sejukkan kek atas redai kuih.
Bahan untuk Kastard:
Bahan A:
180 g gula kastor
500 ml air daun pandan
1 sudu makan serbuk agar-agar
Bahan B
400 ml santan pekat
85 g tepung hong kwe hijau
1 sdt pewarna hijau
secubit garam
untuk hiasan ikut kreativiti sendiri dan stok bahan yang ada ok.
1. Kek dibahagikankepada dua bahagian.
2. Masak bahan A dengan api sederhana hingga gula hancur.
satukan bahan B ke dalam bahan A, kacau hingga pekat.
3. Tuang kastard atas lapisan yang pertama, kemudian tutup kastard tadi dengan sebahagian kek yang telah dipotong dan tuangkan baki kastard ke atasnya.Hiasan atas terpulang kepada kreativiti sendiri.
No comments:
Post a Comment